Storbritannien

Johnson lovar brexit sista oktober

1:59 min

Planerna för ett brittiskt utträde ur EU sista oktober ligger fast, säger favoritkandidaten till premiärministerposten, Boris Johnson.

Boris Johnson har de senaste dagarna hamnat i motvind. Igår kallade hans motståndare till premiärministerposten, utrikesminister Jeremy Hunt, honom för feg för att han inte ställde upp i en planerad debatt i tv-kanalen Sky.

– Boris Johnson är feg som inte vågar ställa upp på en debatt man mot man, sa utrikesminister Jeremy Hunt igår till alla som ville lyssna. Jeremy Hunt är nu Boris Johnsons ende motståndare i striden om partiledarskapet för dom brittiska konservativa, och om premiärministerposten.

I Storbritannien har det de senaste dagarna talats allt mer om Johnsons så kallade "ubåts-strategi", hans val att hålla sig undan kritiska frågor från journalister och konkurrenter.

Som ett svar på det, ställde han sent igår kväll upp på en intervju för tv-kanalen BBC – men utan att ge några konkreta svar på frågan om hur han ska lyckas förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU.

Det finns större vilja från båda håll nu, hävdade Johnson.

Frågorna kring Boris Johnson de senaste dagarna har dock snarare handlat om hans personliga omdöme, mer än hans politiska vision.

Förutom ett uppmärksammat gräl hemma hos Johnson förra veckan, där grannarna ringde polisen, så har det också kommit uppgifter om ett samarbete mellan Johnsson och den amerikanske högerpopulisten Steve Bannon, ett samarbete som ska ha skett förra sommaren.

Boris Johnson själv förnekar via sina medarbetare att kontakten med Bannon skulle ha varit av nån betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista