Juridik

Tog inte bort hets på Facebook – döms till böter

2:20 min

Den man som startade den öppna Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" döms, till villkorlig dom och böter, för att inte ha rensat kommentarer i gruppen som utgjort hets mot folkgrupp.

Mannen, som är i 50-års åldern har varit administratör för en av Sveriges största Facebook-grupper, med över 162 000 medlemmar.

I förhållningsreglerna för gruppen står att "den som gör egna inlägg ansvarar personligen straffrättsligt för vad den skriver", men Eskilstuna tingsrätt höll inte med, och bedömde att han gjort sig skyldig till brott genom att låta kommentarerna stå kvar.

Mannen menade själv att han inte haft vetskap om kommentarerna som utgjort brottet hets mot folkgrupp, men tingsrätten tyckte att han borde ha vetat om iallafall sex stycken av dem. Han döms därför till villkorlig dom samt nästan 20 000 kronor i böter.

Åklagaren menade enligt åtalet att mannen enligt lagen haft en skyldighet att plocka bort åtta stycken kommentarer som utgjort hets mot folkgrupp, och han åtalades på sju punkter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade "BBS-lagen".

Lagen har bara tillämpats en gång tidigare, då friades den misstänkte av Högsta domstolen. Men denna gång fick alltså åklagaren användning för den tidigare nästan oprövade lagen.

– Jag trodde det skulle leda till en fällande dom, alla förutsättningarna var uppfyllda, men det var absolut inte säkert, säger Ängla Eklund, IT-jurist och ordförande för institutet för juridik på internet.

Experter har sagt att även detta fall  kan komma att komma hela vägen upp i Högsta domstolen och bli prejudicerande. Det skulle ge konsekvenser för alla som har ansvar för en elektronisk anslagstavla, till exempel en grupp på Facebook eller andra sociala medier.

– Jag skulle vilja att den här prövades på en högre instans, det finns ett skrikande behov av det för att diskussionen kring yttrandefrihetens gränser och ansvar för olagliga inlägg är såpass stor, säger Ängla Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista