Riksdagen

Starkt stöd för att förbjuda barnäktenskap

2:11 min

En majoritet i riksdagen vill att barn som riskerar att föras utomlands för att gifta sig eller könsstympas ska kunna förbjudas att lämna Sverige. Det har Ekot rapporterat om under dagen. Det finns också ett starkt politiskt stöd för förslaget att barnäktenskap ska kriminaliseras.

– Barn är barn, och de ska inte giftas bort på det sätt vi tyvärr ser inträffar i dag, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
 
På uppdrag av regeringen har en statlig utredare lagt fram en rad nya förslag för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

Det handlar bland annat om att införa ett utreseförbud för barn under 18 år som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller könsstympas, något som en majoritet i riksdagen nu alltså säger ja till.

Ekots rundringning till partierna visar också att det finns ett stort stöd för utredningens förslag att kriminalisera barnäktenskap. Alla borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger ja. 

– Vi tycker att det är bra att man kriminaliserar även barnäktenskapen, för då behöver det inte bli några tveksamheter om det är ett frivilligt äktenskap eller inte. Då blir det tydligt att du måste skydda ditt barn från barnäktenskap, säger Centerpartiets Martina Johansson.

Redan i dag är det straffbart att tvinga en person att gifta sig. Men det finns uppenbara bevissvårigheter, enligt regeringens utredare, som alltså vill införa ett särskilt barnäktenskapsbrott. Den som "förmår" eller "tillåter ett barn att ingå äktenskap ska kunna dömas till fängelse i högst fyra år.

Några rättsligt giltiga barnäktenskap kan inte längre ingås i Sverige, men informella äktenskap ska omfattas av bestämmelsen, liksom äktenskap som är giltiga i annan stat, där de ingås.

Även försök och förberedelse till barnäktenskapsbrott ska kriminaliseras, enligt förslaget.

Justitieminister Morgan Johansson säger att utredningens samtliga förslag just nu bereds i regeringskansliet.

– Vi tycker att de förslag som har lämnats av kommittén ser bra ut, och att vi vill gå i den riktningen. Sedan hur vi landar i slutändan, det får vi återkomma till när beredningen är färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista