Utnyttjar ungdomar

Polisen varnar för bedragare på Instagram

2:09 min

Under midsommarhelgen har polisen fått larm om en ny typ av bedrägeri på sociala medier.

Via bildsajten Instagram har olika användare sökt ungdomar som kan tänka sig att ta banklån, när pengarna har förts vidare instrueras ungdomarna att reklamera lånet och hävda att de blivit id-kapade.

Bedragarna lockar med stora summor pengar som kompensation, en användare skriver: "Är du 18+ och vill tjäna 40 000 på tio minuter utan konstigheter? Hör av dig".

Jan Olsson är kriminalkommissarie på IT-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

– Det som de unga inte riktigt förstår är att de begår ett allvarligt brott och definitivt inte kommer klara sig ur det här om de går på det, säger Jan Olsson.

Sedan midsommar har en av storbankerna identifierat ett 80-tal fall där unga vuxna lurats att ta lån för att sedan skicka pengarna vidare och därefter anmäla att de blivit id-kapade till banken.

– Banken tror ju inte på de här individerna som gör det här utan förklarar för dem att "Vi tror inte på dig, det spelar ingen roll vad du säger. Du kommer att få stå för ditt miljonlån eller hundratusenkronorslån resten av ditt liv och betala av det. Vi kommer inte efterskänka några pengar till dig".

Instagram-annonsen dök upp under midsommar och ett 80-tal ungdomar som är kunder i en av Sveriges storbanker har identifierats i härvan, men hur många det rör sig om som drabbats vet inte polisen i nuläget.

– Här handlar det om att vi måste förmå ungdomarna att förstå att de kommer att åka fast eller att de kommer att få stå för den ekonomiska förlusten utav det här, det är definitivt inte riskfritt, tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista