Tio år sedan avregleringen

Många nya apotek men brist på personal

2:28 min

I dag är det exakt tio år sedan apoteksbranschen avreglerades och privata företag fick möjlighet att konkurrera med det statliga Apoteket. Många nya apotek har öppnats, men sedan flera år är det skriande brist på farmaceuter.

En som märker det är Hedvig Anna Ottosson som är chef på ett apotek i centrala Stockholm.

– Branschen växer och utbildningarna räcker inte till, så vi enskilda apotekschefer får stora problem med att rekrytera. Och även vår personal dras till olika håll - det är industrin och det är andra apotekskedjor.

Hur märks det på det här apoteket?

– På det sättet att en av våra uppskattade medarbetare går till en annan tjänst inom kort. Har blivit headhuntad - så vi har en annons ute just nu.

Sedan det statliga apoteksmonopolet försvann för tio år sedan har antalet apotek gått från 900 till runt 1 400 i dag. Och med det har behovet av farmaceuter - apotekare och receptarier men även apotekstekniker ökat.

Ett sätt att försöka få fram ny personal är kompletteringsprogram för nyanlända med apoteksbakgrund - ett annat är rekrytering från utlandet, till exempel Rumänien och Polen.

Men för att långsiktigt lösa situationen måste också flera lockas till de utbildningar som finns i dag, säger Apoteket Hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg.

– I dag är det så att för få söker till de utbildningsplatser som vi har. Det är uttagningspoäng som är lite får låga vilket gör att väldigt många hoppar av och inte klarar av utbildningen. Både apotekarutbildningen och receptarieutbildningen är tre respektive fem år långa och det krävs ganska mycket kompetens för att klara av de utbildningarna.

Och tillgången på farmaceuter kan vara avgörande för om en apoteksetablering blir av - eller i ett annat fall - läggs ned, säger Annika Svedberg.

– I värsta fall skulle det leda till att vi måste stänga apotek för att vi inte kan få tillräckligt många farmaceuter som söker sig till de apoteken. Och det är tyvärr så att det är ute i glesbygden det är svårast att få folk. 
 
Men för de som utbildar sig till farmaceuter i dag är framtiden ljus, säger apotekschefen Hedvig Anna Ottosson där hon står framför hyllorna i sin butik.

– Framför allt de nyutexaminerade farmaceuterna känner sitt värde. Det finns väldigt många annonser, många företag som söker nyutexaminerade farmaceuter. Redan innan deras utbildning är klar har de ett antal jobb att välja mellan.