Miljöekonomi

WWF-ordförande vill se prislapp på naturen

2:03 min

Makthavarna runt om i världen måste börja sätta ett värde på naturen och ekosystemen som går förlorade i jakten på ekonomisk tillväxt.

Det säger den internationella ordföranden i Världsnaturfonden, den indiske miljöekonomen Pavan Sukhdev, i en intervju med Ekot.

– Världens beslutsfattare är för fixerade vid ekonomisk tillväxt och måste inse att naturen också har ett ekonomiskt värde, säger den mäktiga internationella miljöorganisationens ordförande och tidigare bankmannen Pavan Sukhdev, vid ett Sverigebesök.

Sukhdev har profilerat sig genom att förespråka ett system där en prislapp sätts på vad det exempelvis skulle kosta att bevara ett skogsområde, jämfört med kostnaderna om skogen avverkades i form av större effekter på ekosystem och utebliven turism.

Sådana jämförelser har gjorts bland miljöekonomer i flera år och är fullt möjliga, menar WWF-basen. Samtidigt medger han att systemet än så länge inte tycks ha fått något brett fäste världen över, med exempelvis den senaste nyliga larmrapporten från FN i färskt minne – om att uppemot en miljon djur- och växtarter hotas av utrotning.

– Jag är irriterad över att beslutsfattarna i världen inte vidtar åtgärder.

Sverige är visserligen en föregångare med en koldioxidskatt på fordonsbränsle sedan många år, framhåller han. Men de svenska beslutsfattarna kan göra mer, enligt Pavan Sukhdev. Han föreslår hårdare riktad beskattning på vad svenska företags verksamheter kostar naturen och miljön.

Samtidigt kan då löne- och bolagsskatter sänkas, resonerar han.

– Vi borde förändra skatteincitamenten för att få en grön ekonomi, säger Pavan Sukhdev, som tycker att den vanliga svensken generellt sett är relativt miljömedveten.

– När jag möter svenskar tycker jag att de verkar vara mycket bekymrade över miljön, de sopsorterar, reser mindre och släcker onödiga lampor, säger WWF-ordföranden Pavan Sukhdev.