Sea Watch trotsar Italiens regering

2:01 min

Det tyskägda fartyget Sea Watch 3 som har 42 personer som räddats ur Medelhavet ombord trotsar nu den italienska regeringens förbud att gå in på italienskt vatten.

Räddningsfartyget har satt sikte på den italienska ön Lampedusa för att försöka sätta i land flyktingarna och migranterna.

– Jag har beslutat att gå in i hamnen på Lampedusa. Jag vet vad jag riskerar men de 42 personerna ombord är utmattade, skriver kaptenen på fartyget Sea Watch 3, Carola Rackete, på twitter.

För någon dag sedan kunde man i en tweet se hur fartyget rört sig fram och tillbaka på gränsen till italienskt vatten utanför den lilla ön.

Och tidigare idag skrev hon att hon ansvarar för 42 människor som räddats ur havet och att de inte klarar mer.

– Deras liv är viktigare än olika politiska spel, står det i den tweeten.

Sea Watch 3 bryter nu mot ett italienskt dekret som antogs nyligen och som säger att inrikesminister Matteo Salvini kan förbjuda fartyg på italienskt vatten om de riskerar att utgöra ett hot för Italiens säkerhet.

Redan förra året i juni beslutade han att frivilligorganisationer inte får sätta i land flyktingar och migranter i Italien. Argumentet är att fartyg som Sea Watch 3 utgör en bricka i smugglingen.

Europadomstolen avvisade igår en begäran om att Italien skulle tvingas att låta fartyg gå in i dess hamnar.

Fartyget Sea Watch 3 går under holländsk flagg. Den italienske inrikesminister Salvini säger nu att han kommer att göra allt som lagen tillåter för att stoppa att migranterna stiger i land, men han riktar sig också till Nederländerna att gripa in.

Många liknande situationer under det gångna året har lösts genom att flera EU-länder tar emot migranterna.

”De stängda hamnarnas politik” berör frivilligorganisationernas fartyg. Andra migranter som kommit på båtar som tagit sig hela vägen till Italien har kunnat gå i land både på Sicilien och Sardinien.