Värmebölja

Äldre lider av hettan i Spanien

2:09 min

Spanien är ett av de europeiska länder som har värmebölja nu. Temperaturerna ska stiga mer under slutet av veckan och det är jobbigt för äldre som vår utsända träffat i staden Granada.

– Jag har luftkonditionering hemma och går bara ut på morgnarna och kvällarna, säger 65-åriga Marianne som släpar hem matkassar i värmen vid Puerta Real i centrala Granada.

Här är det inlandsklimat och temperaturerna närmar sig 40 grader. Många åker till havet en och en halv timme härifrån. Men ett samtalsämne är hur allt fler maneter kommer vid värmen här i Andalusien.

Hettan väntas stiga med varningar för hälften av landets provinser vid veckoslutet. Det kan bli upp till 45 grader på vissa håll. Marianne förbereder sig för ännu högre temperaturer i Granada.

– Det gäller att dricka mycket, äta frukt, gå till en pool, hålla sig i skuggan, säger hon.

– Jag täcker huvudet, säger 65-årigngen och pekar på sin vita solskärm.

På kvällarna här i Granada kommer allt fler ut för att äta i skuggan på restauranger. Mitt mobilskal börjar smälta i solen under dagen. Många jag träffar är bekymrade över hettan och pratar om klimatförändringarna. De pekar på bergskedjan Sierra Nevada och berättar att snöfläckarna blivit mindre de senaste somrarna.

Förra sommaren hade Spanien fem värmeböljor i rad - ett rekord under mätningar sedan 1975. Den längsta värmeböljan var 2015 i Spanien med 26 dagar, rapporterar tidningen El Pais. Också Frankrike, Storbritannien, Italien, Österrike, Schewiz och Belgien är bland de länder som har värmebölja nu.