Sprängdåd i Örebro och Linköping

Polisen: Kriminellt nätverk har koppling till båda adresser

2:16 min

En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter sprängdådet mot en lokal på ett industriområde i Örebro. Enligt polisen kan händelsen ha kopplingar den explosion som skedde i Linköping i början av juni.

– Det har exploderat en bomb av det kraftigare slaget vid en byggnad som vi har identifierat sedan ett par år tillbaka där det har pågått olika former av kriminalitet, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro.

Det var strax före klockan tre i natt som delar av Örebro väcktes av en en kraftig explosion. Någon form av sprängladdning detonerade på ett industriområde – och en lokal som används av kriminella som strippklubb totalförstördes.

Men sprängkraften var så stor så att även andra byggnader i närheten fick skador.

Polisen utreder nu även kopplingar mellan explosionen i Örebro och den som var i Linköping den 7 juni.

Förutom att det var kraftiga detonationer har ett kriminellt nätverk kopplingar till de båda adresserna.

– Självklart arbetar vi utifrån den arbetshypotesen för det var också en kraftig sprängladdning och vi jobbar i nära samverkan med polisen i Linköping. Men vi låser och inte vid det utan vi arbetar brett.

Enligt polisen ska ingen person ha kommit till skada men en 50-årig man greps i närheten av lokalen misstänkt för dådet. 

Han är nu anhållen skäligen misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet, men hans advokat vill inte kommentera misstankarna.

En teori som polisen arbetar efter är att det är två kriminella gäng som är i strid med varandra. Men polisen arbetar enligt Annika Laestadius hårt för att förhindra nya attacker.

– Vår prio-inriktning är att det inte ska ske några kriminella handlingar i anslutning till det här men vi kan inte utesluta att det blir så, säger Annika Laestadius.