Utredning vill ha bättre fondinformation

De som satsar pengar i olika fonder måste få bättre information, anser en statlig utredning som presenteras i sommar. Bland annat vill utredaren Anders Norström, domare vid Jönköpings tingsrätt, att det skall bli lättare för spararna att kunna jämföra de olika värdepappersfonderna.
Han vill också att man skall kunna byta fonder utan att skatta för det. På så sätt skulle konkurrensen öka och fonderna skärpa sig ytterligare, tror Anders Nordström. Ett annat förslag som kommer i utredningen är att fonderna skall presentera program för hur man vill använda sin ägarmakt i olika företag. Hushållen sparar mycket Det är inga små pengar som svenskarna placerat i olika slags fonder. Vid årskiftet fanns det 870 miljarder kronor i värdepappersfonder och en betydande del av det samlade fondvärdet står landets hushåll för. – Sammantaget har ju landets hushåll satsat flera hundra miljarder i värdepappersfonder, och det ställer krav men det är inte alltid så lätt att jämföra de olika fonderna, säger Anders Nordström. Om en månad lämnar Anders Nordström den första delen av sin utredning till regerigen, resten kommer i höst. Förslag till lagändringar I förra veckan kom en annan utredning som föreslog att konsumenternas ställning stärks när till exempel banker ger dåliga råd om aktieköp och Anders Nordströms genomgång pekar i samma riktning. Han kommer att föreslå flera lagändringar som ska göra det lättare för konsumenter att jämföra de många olika fonderna. I dag är regelverket för snårigt med för många undantag anser han. Formellt har utredningen inte haft i uppdrag att gå igenom skattereglerna för fondsparandet. Men Anders Nordström kommer ändå med ett förslag. Det borde vara möjligt att fritt flytta pengar mellan olika fonder utan att affären beskattas, anser han. Fri flytt ökar konkurrensen Att lättare kunna flytta pengar mellan fonder skulle också göra fondandelägare mer otrogna och däremd öka konkurrensen tror Anders Nordström. Av samma anledning vill han se flera aktörer utanför bankvärlden, som ju i dag står bakom många av värdepappersfonderna. Titt som tätt kritiseras ju fonderna för att utgöra ett ansiktslöst och opersonligt ägande. Fondförmögenheten flyttas hejvilt för att ge maximal vinst på kortast möjliga sikt utan hänsyn till exempelvis sysselsättning eller miljö. Anders Nordström vill här att fonden ska formulera en ägarpolicy så att de som köper andelar vet hur fonderna kommer att utnyttja sin makt.
Erik Lindfelt, Sveriges Radio Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".