Kinesisk tjänsteman riskerar utlämning till USA

2:14 min

Den före detta kinesiske tjänsteman som sen förra året satt häktad i Sverige efter begäran om utlämning till Kina släpptes i förra veckan efter beslut från Högsta domstolen. Men bara dager senare greps mannen igen, i söndags efter begäran från USA. I dag beslutade Solna Tingsrätt att beslut om anhållandet ska kvarstå.

– Vi har ju skrivit på en konvention från USA, att båda länderna ska förpliktiga sig att under vissa villkor utlämna personer som har begått brott i respektive land. I den här konventionen så stadgas det att man kan begära ett sånt här provisoriskt frihetsberövande av en person om man då har ett häktningsbeslut, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Och det är ett häktningsbeslut från en domstol i Kalifornien som ligger till grund för att mannen nu provisoriskt frihetsberövas.

Han är en tidigare statlig tjänsteman i Kina. För andra gången riskerar han nu att utlämnas, den här gången till USA.

I juni förra året greps han efter begäran från Kina som ville ha honom utlämnad. Han anklagades där för att ha lurat kinesiska staten på motsvarande över 280 miljoner kronor och därefter flytt landet. Han satt frihetsberövad och häktad i ett år till dess att Högsta domstolen i förra veckan beslutade att han skulle släppas.

I söndags greps han igen, bara fyra dagar efter HD:s beslut om att släppa honom fri och anhölls efter begäran från USA. Mannens advokat, Henrik Olsson Lilja menar att de anklagelser som ligger till grund för häktningsbeslutet i USA är de samma som tidigare framförts av Kina.

– Nu är det USA som vill ha honom utlämnad för att han är misstänkt för penningtvättsbrott i USA. Men det i sin tur bygger på de här kinesiska anklagelserna. Så att, allting faller tillbaka på vad som kineserna påstår, säger mannens advokat Henrik Olsson Lilja.

Ärendet kommer nu att hamna på inrikesminister Mikael Dambergs bord. Natalie Sail, pressekreterare hos inrikesminister säger i ett mejl till Ekot att Damberg kommer att hantera ärendet under morgondagen och bland annat fatta beslut om den tidsfrist som USA har på sig att inkomma med en utlämningsframställan.