Storbritannien

Shoppade för miljoner – bankirhustru misstänkts för penningtvätt

1:41 min

I London pågår just nu en rättsprocess mot den första person som är föremål för Storbritanniens nya penningtvättslag.

Kvinnan ifråga har väckt uppmärksamhet bland annat för att ha shoppat för miljontals pund på varuhuset Harrods.

Det är i ett försök att få bort Londons rykte som tillflyktsort för personer som lever på svarta pengar, som de brittiska myndigheterna förra året införde så kallade Unexplaind Wealth Orders - en möjlighet att beslagta egendom från personer som är förmögna på ett oförklarligt sätt - som inte kan bevisa varifrån de fått sina pengar.

Den första personen som blivit föremål för lagen, är en kvinna gift med en bankir från Azerbajdzjan. Maken sitter i fängelse i hemlandet, och kvinnan är nu föremål för utredning i Storbritannien och riskerar att bli utvisad till Azerbajdzjan, som anklagar henne för bedrägeri. Den rättsprocessen började här i veckan.

Fallet har fått mycket uppmärksamhet under våren, inte minst sen myndigheterna släppte detaljer kring kvinnans konsumtionsvanor. Under en tioårsperiod har hon handlat för 16 miljoner pund - motsvarande 200 miljoner kronor - enbart på varuhuset Harrods, där hon också haft två privata parkeringsplatser i garaget. Vid ett enda tillfälle köpte hon t ex choklad för 370 000 kronor.

Nu har smycken och andra värdesaker tagits i beslag, tillsammans med ett hus i Knightsbridge och en golfbana som hon äger med sin man.

Kvinnans advokat sa i rätten härom dagen att hennes shoppingvanor må vara stötande - men att det inte olagligt att spendera mycket pengar, och hon nekar till anklagelser om brott.