Spanien

Flera tunga avhopp i spansk politik

2:13 min

I Spanien är det liberala mittenpartiet Ciudadanos i blåsväder och centrala personer har de senaste dagarna lämnat sina positioner. Anledningen är samarbetet med det nya högernationalistiska partiet Vox.

– Partiet Ciudadanos driver både och höger- och vänsterfrågor och beskriver sig som ett mittenparti. Men det är inte helt klart var de står, säger Andy som bor i Granada i södra Spanien.

Det liberala partiet med unga välutbildade politiker slog sig in i spansk rikspolitik för några år sen. Det grundades i Katalonien mot självständighetsrörelsen. Partiet har fått en alltmer viktig roll. Men Julia som är ute med sin vita lilla hund tycker också att det är svårt att veta vad partiet vill.

Ciudadanos ekonomiska talesperson, en medlem i partistyrelsen och en annan central politiker har nu lämnat partiet i det som beskrivs som en mardrömsvecka.

Protesterna gäller samarbeten med högernationalistiska Vox och konservativa Partido Popular i flera delar av landet efter lokala val. I rikspolitiken har Ciudadanos sagt nej till att stödja socialdemokraterna i den utdragna processen med att bilda regering. Parlamentsvalet hölls för två månader sen.

Under turbulensen nu håller sig partiledaren Albert Rivera undan. Talespersonen Ines Arrimadas försvarar Ciudadanos och försäkrar att meningsskiljaktigheterna är stora mellan hennes parti och Vox som hon beskriver som ett ultrakonservativt parti.

Ciudadanos har också hamnat på kollisionskurs med Frankrikes tidigare premiärminister Manuel Valls som nu är aktiv i spansk politik. Liberala systerpartier i Europa visar besvikelse med kritik från president Macrons Elyséepalats i Frankrike.