Venezuela

Maduro: Vi avvärjde en statskupp

1:46 min

I Venezuela hävdar Maduro-regeringen att den lyckats avstyra en statskupp. Flera personer har gripits anklagade för att ha planerat att mörda president Maduro och andra högt uppsatta regeringsföreträdare.

– En grupp fascister. Terrorister som planerade en statskupp mot venezuelanska samhället och demokratin. De är tillfångatagna och bakom galler, sa president Nicolas Maduro i ett tal inför sina anhängare.

Via en tv-sänd presskonferens så presenterade landets informationsminister Jorge Rodríguez om detaljer kring det som beskrivs som ett försök till att mörda Maduro.

Enligt ministern så skulle kuppen genomförts för några dagar sedan, den 23 och den 24 juni i år.

Utredningen ska ha pågått i 14 månader, bland annat med hjälp av infiltratörer enligt ministern.

Och bland bevisen som presenterades finns ett diagram med olika namn på personer som ska ha varit inblandade. Det ska också finnas över 50 timmar inspelade videokonferenser och samtal med de misstänkta konspiratörerna.

Dessutom spelades ett videoförhör upp med en löjtnant som inför kameran erkänner att han varit inblandad i kuppförsöket och som dessutom namnger flera andra inblandade pensionerade militärer.

Minst sex personer har gripits enligt Ministern Rodríguez, som också pekade ut presidenterna i Chile och Colombia som medskyldiga. De ska med hjälp av USA:s regering ha finansierat kuppförsöket.

Detta är inte första gången som Maduros regering säger att den lyckats stoppa ett kuppförsök. Något som oppositionsledaren och den självutnämnde presidenten Juan Guaido var snabb att påpeka.

– Den här sagan har upprepats så många gånger att vi tappat räkningen, säger Juan Guaido.

Varken Chiles president eller hans kollega i Colombia har kommenterat anklagelserna, trots att Nicolas Maduro vänder sig direkt till i alla fall en av dem.

– Hur länge till Ivan Duque? Venezuela lägger sig inte i Colombianska affärer. Nu får det vara nog med planer på statskupper och presidentmord, sa Maduro i sitt tal.