TOPPMÖTE

Bäddat för konflikter på G20-mötet

2:05 min

I morgon inleds toppmötet mellan statschefer och regeringschefer från världens ekonomiskt starkaste länder inom gruppen G20. Det blir ett möte med ovanligt många konflikter runt bordet.

Den största är den eskalerande handelskonflikten mellan Kina och USA. Och president Trump verkar inte kompromissvillig.

– De vet vad vi måste få. Och om vi inte får skydd mot stöld av intellektuella rättigheter, om vi inte ser att det stängda Kina öppnar sig mer. Och annat vi vill ha. Då kommer jag att lägga tullar på 350 miljarder dollar till av kinesisk export till USA.

Det sa USA:s president Trump i går i en telefonintervju med TV-kanalen Fox News, inför årets toppmöte med G20.

Det planerade mötet mellan USA:s och Kinas ledare om handelskonflikten mellan länderna i samband med G20 överskuggar allt annat här i Osaka. Ett fullskaligt handelskrig mellan världens två ekonomiskt starkaste länder, skulle få svåröverskridliga följdverkningar i resten av världen.

Klimatfrågan finns återigen på G20:s förhandlingsbord. Också där spelar USA en avgörande roll. I ett förberedande möte, har USA vägrat att gå med på skarpa skrivningar om klimathotet och accepterat endast mer allmänna formuleringar

Men det finns också flera krishärdar som kommer att diskuteras, åtminstone i korridorerna. En är den eskalerande krigsretoriken mellan USA och Iran.

En annan är demokratiprotesterna i Hong Kong mot lagförslaget att Hongkongkineser ska kunna utlämnas till Fastlandskina. Organisatörerna kräver att ämnet ska diskuteras på G20-mötet. Men det motsätter sig Kina. Det är inhemska affärer, som inte något annat land ska lägga sig i, anser regeringen.