FLER VÄLJER ALKOLÅS

Alkolås allt vanligare alternativ efter rattfylleri

1:47 min

De senaste åren har tusentals svenskar som kört rattfulla fått beviljat att installera alkolås på sina fordon istället för att få körkortet indraget. Det visar siffror från Transportstyrelsen.

Per-Ola Skarviken, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen, är nöjd över utvecklingen.

– Vi har sett i de studier som har gjorts när vi följt upp det här att det finns goda effekter av alkolås. Vi har färre återfall i rattfylleri bland de som varit med i alkolåsprogrammet, vi ser också att man blir mindre och mindre sjukskriven när man varit med i programmet, och det är goda möjligheter att man kan behålla sitt jobb framförallt om man är i behov av det för sitt jobb, säger Per-Ola Skarviken.

Möjligheten för personer som dömts för rattfylleri att ansöka om alkolås istället för att få sitt körkort indraget har funnits sedan 2012.

Den som får det beviljat måste själv stå för kostnaden för ett godkänt alkolås och för installationen – och man måste också gå på regelbundna läkarkontroller.

Det räcker inte att bara att blåsa när man ska starta bilen – utan man behöver också blåsa under färden – för att minska risken att någon annan blåser åt en.

I dag ansöker och beviljas ungefär var tredje rattfyllerist den här lösningen - totalt rör det sig om omkring 12 000 personer sedan 2012.
En stort antal, jämfört med andra EU-länder.

En förklaring är att bilkörande är centralt för många människor, säger Per-Ola Skarviken.

– Du kan så att säga upprätthålla din sociala situation också. Dels får man jobb, men även i form av tillgänglighet med bilen. Du kanske bor ute på landsbygden där kollektivtrafiken inte är lika väl utbyggd, säger Per-Ola Skarviken.

De som väljer att inte installera alkolås säger att kostnaden – ungefär 1500 kronor i månaden – är en anledning att de avstår.

Att alkolåset inte ska beskostas av det allmänna – utan av den som kört rattfull – är rimligt, tycker Per-Ola Skarviken.

– Sen försöker vi hålla ner den kostnaden, såklart, så att så många som möjligt kan vara med.