Miljoner till upprustning istället för lärare

Dagens skolbarn i Stockholm går miste om 700 miljoner kr varje år till förmån för renovering av Stockholms skolor. Det är pengar som utan vidare skulle räcka till ytterligare 1 000 lärartjänster i Stockholm, för att inte tala om massor med nya skolböcker och undervisningsmaterial, i en tid när det ständigt klagas på att skolans resurser är för små.
Under förra året betalade skolorna i Stockholm 1,4 miljarder kr i hyra för sina egna lokaler, men bara hälften av det var för drift och underhåll. Den andra hälften, alltså ytterligare 700 miljoner kr, är räntor och andra kapitalkostnader för stora renoveringar, för under flera decennier på 1900-talet, på 50- 60- och 70-talen när sverige var ett rikt land, fick skolorna i Stockholm förfalla. Det var först lagom till lågkonjunkturen och besparingarna på 90-talet som det inte gick längre. På flera av Stockholm skolor höll taken på att rasa in, färgen flagnade, de gamla fastigheterna saknade ventilation och dömdes ut av arbetsmiljöombud. Därför har det under de senaste tio åren kostat åtta miljarder kronor att renovera dem, lika mycket som man räknar med att det skulle kosta att bygga upp dem på nytt. De som får betala för det är inte de gamla politikerna som struntade i underhållet, utan dagens skolbarn som alltså går miste om 700 miljoner kr varje år.
Stefan Winiger, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".