Syrien

Kvinna död i al-Hol-lägret – sägs ha brutit mot IS regler

2:20 min

I det ökända al-Hol-lägret i Syrien har en ung kvinna hittats död. Enligt lägerledningen har hon misshandlats till döds som en bestraffning för att inte ha följt terrorgruppen IS regler.

I lägret där tiotusentals IS-kvinnor och deras barn hålls inlåsta har vittnen inte vågat prata. På foton som Ekot fått ta del av, syns en ung kvinnas döda kropp. Bilderna har officiella stämplar från ledningen i al-Hol-lägret och kurdiska röda halvmånen. Den döda har ett stort blå-lila märke på halsen och ett ännu större blåmärke som täcker magen.

Rapporten från sjukhuset i Hasake i Syrien beskriver att kvinnan har dött till följd av slag eller strypning. En erfaren svensk rättsläkare som för Ekots räkning har tittat på bilderna och läst utlåtandet säger att kvinnans skador troligen har orsakats av någon sorts våld mot henne och att det är mer osannolikt att skadorna kan ha uppkommit efter en olycka eller ett fall.

Kvinnan levde i al-Hol-lägret där tiotusentals IS-kvinnor och deras barn hålls inlåsta. Men vittnen till händelsen har inte velat berätta, säger en av de ansvariga i lägret.

– Folk vågar inte svara, eftersom de hotas med döden. IS har stark kontroll över lägret och folk är rädda och svarar inte på våra frågor. Tills nu vet vi inte ens vem som har dödat henne, säger den ansvariga som av säkerhetsskäl vill vara anonym.

Lägerledningen har fått höra att kvinnan bröt mot de mest hårdföra IS-kvinnornas regler. Och straffades av kvinnor inom IS moralpolis Hisbah, men Ekot har inte kunnat bekräfta det. Enligt de ansvariga i lägret har IS-kvinnorna ett system för bestraffningar.

– Till exempel eldar de upp tälten om personer inte följer regelverket, säger en av de ansvariga. Ekot har sett bilder som sägs visa hur tält bränts i lägret. Den yttersta bestraffningen är döden.

I lägret lever också tusentals barn. Al-Hol-lägret bevakas utifrån av beväpnade vakter men det är i praktiken omöjligt att ha kontroll inne i lägret.

– Enligt min åsikt är situationen väldigt svår och mycket farlig, säger en av de ansvariga. Lägret är överfullt. Det går inte att ha kontroll, tänk dig att 73 000 personer finns i lägret, föreställ dig hur många personer som krävs för att bevaka och kontrollera lägret på ett säkert sätt.