2000 sjuka i Asköy

Barn vågar inte dricka vatten efter smitta i Norge

2:24 min

Det har nu gått tre veckor sedan tarmbakterier spreds med dricksvattnet i norska Asköy. Många barn är nu rädda att dricka vatten.

– Det är många barn som har varit rädda och är rädda fortfarande även om smittrisken har gått ner. Barnen är rädda för att få vatten i munnen. De har hört att ett barn har dött och de tror också att de kan dö om de får vatten i mun, ögon eller på sår, säger Ingrid Orre, psykolog på Asköy kommun.

Minst 2000 personer blev sjuka och fortfarande måste boende i området koka sitt dricksvatten. En 72 årig kvinna och en ett-årig pojke har avlidit och även om inte dödsorsaken är helt fastslagen så visar undersökningar att båda hade fått i sig tarmbakterier från det smittade vattnet.

Det är många föräldrar också som är rädda och som har hållit barn hemma från skolan eller förskolan. Dom är rädd för att barnen inte är säkra i skolan eller förskolan.

Asköy ligger tio minuters bilresa från Norges näst största stad Bergen. Totalt har minst 2000 personer insjuknat och fått feber, kräkningar, diarré, magsmärtor och andra besvär. Hundratals har behövt läkarhjälp och 76 personer har tagits in på sjukhus. En av de drabbade är Eva, som bor alldeles i närheten av den smittade dricksvattenreservoaren.

– Jag var sjuk i fem dagar, min dotter i sex dagar och min sambo i sex dagar. Man blir isolerad, man kan ju inte gå ut eftersom folk är rädda för att bli smittade, så vi satt här.

Det pågår en polisutredning för att klargöra kommunens juridiska ansvar och eventuella brott mot vattenföreskrifter. Asköy kommun vill också gå till botten med hur dricksvattenkrisen kunde ske. En oberoende, extern granskning ska genomföras för att reda ut vem som bär ansvaret när minst 2000 personer blev sjuka av dricksvattnet.

På så vis hoppas man få tillbaka förtroendet bland kommunens invånare, säger vice ordförande i kommunstyrelsen, Bård Espelid.

– Vi har bestämt att vi ska ha en extern, oberoende granskning som ska titta på allting kring denna händelse. Det som är helt avgörande för oss är att detta skall aldrig ske igen, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Asköy.