Hårda attacker mot Joe Biden i nattens debatt

2:08 min

I USA har det demokratiska partiet i natt haft sin andra debatt inför primärvalet. 10 kandidater kämpade om väljarnas gunst, däribland den före detta vice presidenten Joe Biden som mötte hårt motstånd.

Biden började med att nämna namnet "Donald Trump" tre gånger under sitt första svar. Den före detta vice presidenten, som leder i opinionsundersökningarna, hoppades skapa en bild av sig själv som det enda gångbara alternativet i presidentvalet 2020.

Han skulle flera gånger få ett kvitto på att hans motståndare i debatten inte håller med om det.

I en tillsynes intränad attack sa kongressledamoten Eric Swalwell sa att han mindes när Biden kandiderade till presidentposten på 80-talet.

– Jag var 6 år gammal då. Det är dags att passa stafettpinnen vidare, sa Swalwell åt 76-årige Biden.

Även senator Kamala Harris skulle försöka äta in på Bidens ledning. Vid ett spänt tillfälle i debatten kritiserade hon Biden för ett kontroversiellt uttalande i förra veckan, då Biden lyfte fram det samarbete han haft med politiker som förespråkade segregation mellan svarta och vita.

Som väntat var debatten delvis en strid om uppmärksamhet, speciellt med tanke på att flera namnkunniga kandidater fanns på plats.

Senatorn Kirsten Gillibrand försökte bryta in och stärka sin profil i jämlikhetsfrågor och senator Bernie Sanders använde sin tid för att prata om systematiska förändringar av till exempel sjukvårds- och utbildningssystemet.

Den yngste kandidaten, borgmästaren från South Bend - Pete Buttigieg-, har hittills haft svårt att vinna afroamerikanska väljares förtroende.

Nattens debatt verkar förstärka de problemen. Buttigieg fick kritik för hur han hanterat en kontroversiell händelse i sin hemstad efter att en svart man nyligen dödats av polisen i staden.

Buttigieg blev ställd och verkade inte ha ett bra svar efter att han flera gånger kritiserades av kongressledamoten Eric Swalwell.