Spanien

Skogsbränderna i Katalonien utom kontroll i värmeböljan

1:38 min

I Katalonien i Spanien fortsätter arbetet med att bekämpa skogsbränderna som väntas spridas ännu mer. 6500 hektar eldhärjas, rapporterar spansk tv nu på morgonen.

Under natten har 400 brandmän fortsatt arbetet med att bekämpa bränderna i nordöstra Kataloninen. Spansk tv rapporterar om hur komplicerat det är att stoppa spridningen. Ytan är 19 gånger större Central Park i New York, enligt regionala myndigheter.

Branden startade i onsdags eftermiddag i Torre del Espanyol och härjar norr om kuststaden Tarragona inne i landet ett kuperat område. Hettan, vinden och torkan skapar en explosiv cocktail, skriver katalanska tidningen La Vanguardia i dag.

I regionen väntas temperaturerna stiga till 42 grader i dag. Antoni Ramos som leder brandmännen säger till spansk tv att det blir svårt att få den våldsamma branden under kontroll i dag på grund av väderförhållandena.

Området är glest befolkat. Det finns inga rapporter om dödsfall. Boende har evakuerats från vissa områden. En brandman ska vara skadad och vårdas på sjukhus. En teori är att branden startade genom att gödsel ska ha självantänt i hettan, enligt spanska medier.