Liberalerna

Nyamko Sabuni vald till partiledare i L

1:29 min

Med ett rungande ja valdes Nyamko Sabuni till Liberalernas partiledare på partiets extrainsatta landsmöte i Stockholm.

Liberalernas nya partiledare heter Nyamko Sabuni – det stod klart strax innan klockan två på fredagen. Hon valdes med acklamation på Liberalernas extrainsatta landsmöte.

Sabuni har tidigare sagt sig ogilla januariavtalet med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I sitt premiärtal sa hon att hon och Liberalerna även i fortsättningen kommer vara lojala mot överenskommelsen, förutsatt att statsministern håller sin del.

–  Liberalerna har ingått ett avtal som gäller mandatperioden ut. Man ska alltid kunna lita på Liberalerna när det kommer till avtal. Så länge som Stefan Löfven levererar på det vi kommit överens om så kommer vi vara lojala avtalet, sa Nyamko Sabuni.

I talet sade Sabuni att hennes vision är att staten ska vara som en storasyster.

– Samhället ska finnas där när vi behöver. Men annars ska de låta oss sköta vårt.

Sabuni tar över efter Jan Björklund som suttit på posten i tolv år.

Nyamko Sabuni presenterde Johan Pehrson som ny gruppledare och Juno Blom som ny partisekreterare för Liberalerna.

Sabuni brukar beskrivas som en politiker till höger i Liberalerna. Inför partiledarvalet sade Sabuni i Ekots lördagsintervju att hennes analysförmåga gjort att hon ibland legat före sin tid med politiska förslag.

– Vilket har föranlett att jag anses kontroversiell, men tiden har visat att jag hade rätt i mycket.

Sabuni valdes in i riksdagen 2002. När den borgerliga Alliansen tog över makten 2006 blev hon integrationsminister och jämställdhetsminister i regeringen Reinfeldt.

Sedan hon avgick 2013 har hon jobbat som hållbarhetschef på konsultföretaget ÅF.

– Efter sex år i näringslivet har jag kunskaper i miljö- och klimatfrågor, som är några av våra viktigaste att hantera. Jag vill komma tillbaka och ge svar på de frågorna, sade Sabuni i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista