ISS

Framsteg i forskning om rymdodlingar

2:12 min

Det görs framsteg i forskningen kring hur liv på jorden kan överleva i rymden och hur mat kan odlas utanför vår planet.

En studie som bland annat forskare från Sverige står bakom visar nu hur prover med svampar och mossor kan klara sig i rymden.

– Jag tycker det är fantastiskt att det finns organismer från vår planet som kan överleva ute i rymden på något sätt. Förr har man alltid trott att rymden är fientlig direkt – att allt som kommer utanför jorden dör – men det verkar inte vara så mera, säger Natuschka Lee, mikro- och astrobiolog vid Umeå universitet.

På rymdstationen ISS kan forskare testa hur organismer från vår planet klarar av att leva under tuffa förhållanden med strålning och extrema temperaturväxlingar till exempel.

I det internationella så kallade Biomex-projektet skickade forskare upp prover med olika svampar, mossor, lavar och bakterier som fästes utanpå rymdstationen som cirkulerade runt jorden i ett och ett halvt år innan man undersökte hur organismerna klarat sig.

– Även om de visade lite stressreaktioner så hade de vissa tendenser att i alla fall inte dö direkt. De kunde de överleva, säger Natuschka Lee om resultaten.

Det finns fler liknande projekt och experiment, även här i Sverige vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Där finns nu till exempel planer på att skicka upp andra prover med växter till rymden, säger Natuschka Lee.

Forskningen kan få oss att bättre förstå hur liv på jorden uppstått, men bland visionärerna finns också idéer om att faktiskt kolonisera andra planeter - till exempel Mars - och att göra längre resor i rymden än vad man tidigare gjort.

– Det som är meningen är att vi ska förstå vad organismer som utgör vår föda tål. För när vi åker ut på långa rymdfärder måste vi kunna odla vår egen mat. Redan nu på rymdstationen kan faktiskt personalen där odla en del av sin egen mat och nyligen blommade den första solrosen där. Det är en fin sak tycker jag att man kommit så långt.