MORANDIBRON

Här sprängs olycksbron i Genua

2:20 min

I Genua i norra Italien sprängdes nu på förmiddagen det som stod kvar av den kollapsade Morandibron. Vid katastrofen när bron rasade förra sommaren dog 43 människor.

Koncentrationen var stor före den kontrollerade explosionen. Sirener förvarnade. Vita pulverpelare och rökmoln stod upp som en elegant fontän ovanför hustaken vid flodfåran. Vattenkanoner sprutade så att dammet skulle kunna begränsas från de 40 000 ton tunga betong – och stålresterna som sprängdes. Det tog sex sexunder att få bort det som återstod av Morandi-bron.

Italiensk tv rapporterar hur människor applåderade åt dom som klarade uppgiften. Över 3000 personer fick evakueras från byggnaderna i närheten.

Det var 14 augusti förra året efter kraftigt regnande som bron kollapsade. 43 människor omkom när bilar störtade ned 50 meter från bron vid den dramatiska katastrofen mitt i rusningstrafiken. Länge hade brons tillstånd diskuterats i Italien.

Giusi Morettis hem förstördes och hon vet att hon inte kommer att kunna återvända till huset där hon bott i 49 år och gjort renoveringar. Hon beskriver sorgen för Reuters.

Att vägförbindelsen saknas gör det svårare att nå hamnen i Genua. Boende i Genua som ska bila till södra Frankrike får ta en omväg. Det är meningen att en ny konstruktion ska ta plats och invigas nästa år. Två italienska företag kommer att stå för nybygget som den kände arkitekten Renzo Piano från Genua står bakom.

Italienska regeringen vill lösa uppgiften snabbt och få bort fokus från infrastrukturprojekt som präglas av korruption.