Artister i upprop mot kulturpolitiken

2:21 min

Ett 40-tal band och artister går idag gemensamt ut och kritiserar landets kulturpolitik. Scener för livemusik behandlas som ogräs och knuffas ut ur städerna, skriver de i Dagens Nyheter.

Utan levande popmusik stannar Sverige och ansvariga politiker måste berätta hur de vill utveckla livescenerna, skriver på fredagen ett 40-tal band och artister i Dagens Nyheter – bland dem till exempel Eva Dahlgren, Håkan Hellström, Joakim Thåström och Love Antell.

– Om marknaden knuffar ut de här platserna allt mer i förorten då har vi till slut inte en levande kultur i staden. Jag hoppas att Stockholm kan vara en blandad stad med diversitet, alltså där det finns olika verksamheter som krockar med varandra, säger Love Antell.

Bakom uppropet står Joppe Pihlgren, musiker och verksamhetschef vid intresseorganisationen Svensk Live.

– Det finns ingen särskilt bra politik för dom här livescenerna. Man har inget utvecklingsperspektiv. I bästa fall får de vara kvar tills det händer någonting, någon granne som klagar eller nåt hus ska byggas om, säger han.

Att scener för livemusik kämpar i motvind är inte bara ett problem i storstäderna. I Umeå, som hade ett blomstrande musikliv på 90- och 00-talet, har flera centrala institutioner tvingats lägga ner.

– Det finns en massa eldsjälar ute i landet. Det enda man begär att de inte blir motarbetade, utan att man snarare underlättar för dem. Att man inte ställer deras arbete mot ekonomisk kortsiktighet, säger Peder Stenberg, sångare i Umeåbandet Deportees, som även han skrivit under uppropet.

Love Antell, som utöver artist även är illustratör, säger att problematiken inte bara gäller musiken – utan även andra kulturformer.

– Det gäller även konstnärer och terrassateljéer. Som också känner. Jag tror att det är bra att du uppmärksammar här frågan i stort, säger han.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har inte möjlighet att kommentera kritiken för Ekot. Inte heller hennes statssekreterare Helene Öberg ställer upp på intervju, men i en kommentar skriver hon att det behövs ett gemensamt ansvarstagande för att det ska finnas ett kulturellt myller i det offentliga rummet, där det framförallt vilar ett ansvar på kommunpolitiken.