Lego köper tillbaka Legoland

1:08 min

Lego köper nu tillbaka Legoland. Legofamiljens investmentbolag Kirkbi har lagt ett mångmiljardbud på Merlin Entertainment som äger Legoparkerna idag.

När den danska leksaksjätten befann sig i kris 2004 valde man att sälja nöjesparkerna och i stället fokusera på sin kärnverksamhet. I dag är det bättre tider för Lego och nu vill man ha parkerna tillbaka.

Legofamiljens investmentbolag Kirkbi äger redan i dag cirka 30 procent av det brittiska börsbolaget Merlin Entertainment, som i sin tur äger och driver nöjesparkerna. Nu vill man via konsortiet Berkeley Bidco, där även riskkapitalbolaget Blackstone Group och en kanadensisk pensionsfond ingår, köpa loss resten. Konsortiet har lagt ett bud där Merlin Entertainments värderas till cirka 70 miljarder kronor, ett bud som styrelsen i det brittiska bolaget accepterat.

Förutom Legoland i Danska Billund så finns det i dag ytterliga sju legoparker runt om i världen och ytterligare tre håller på att byggas.

Merlin Entertainments äger förutom Legoparkerna bland annat även museikedjan Madam Tussauds och det stora pariserhjulet London Eye.