Koppleri

Fler hyr lägenheter på nätet för sexhandel

2:23 min

Polisen ser att allt fler personer hyr lägenheter via bostadssajter, som Airbnb och Blocket, för att sedan hyra ut dem i tredje hand till personer som bedriver sexhandel.

Kontakten skapas bland annat på hemsidor med sexannonser och polisen såg en ökning denna typ av brottslighet under 2018.

– Det finns privatpersoner i Sverige som går in på en sexannonssida, och där ringer man upp de telefonnummer som finns och berättar att man har en lägenhet för uthyrning. På så sätt behöver inte människohandlare och hallickar kontakta några förmedlingar, säger poliskommissarie Kajsa Wahlberg på Nationella Operativa Avdelningen, Noa.

– Det kan vara personer som är ostraffade tidigare. Det kan vara personer som är straffade tidigare. Det kan se väldigt olika ut, säger hon.

Majoriteten av anmälda sexköp i Sverige sker i andrahandslägenheter, enligt Kajsa Wahlberg, men fenomenet är störst i storstäderna. I Stockholm beräknas 80 procent av all sexhandel ske i lägenheter som hyrs tillfälligt.

Privatpersoner som hyr ut i tredje hand på det här sättet för att tjäna pengar, kan göra sig skyldiga till koppleribrott, men det är svårt för polisen att komma åt de dem.

Det har hänt att sexköpare själva kommit till polisen när uthyraren med dolda kameror har filmat för att kunna tjäna mer pengar genom utpressning. I övrigt bedriver polisen internetspaning för att hitta sexhandeln i andra- och tredjehandslägenheter.

– Vi, liksom sexköpare, övervakar internet och ser var prostitution äger rum någonstans. Där sexköparna hittar kvinnorna, kan vi också hitta dem. Så det gäller att spana på rätt sidor på nätet men också ute i verkligheten, säger Kajsa Wahlberg.