Migration

Sea Watch i hamn – kaptenen gripen

2:04 min

Dramat kring räddningsfartyget Sea Watch 3 med 40 migranter ombord är över. Efter två och en halv vecka på Medelhavet och efter en tuff dragkamp mellan den italienska regeringen och fartygets besättning har nu alla stigit i land på Lampedusa.

Under tystnad gick en och en av de 40 migranterna iland i morse på hamnkajen på den lilla italienska ön Lampedusa. Nästan alla höll en ljusturkos liten handduk över huvudet och såg allvarsamma ut.

De italienska myndigheterna grep också tidigt i dag den 31-åriga tyska kaptenen Carola Rackete, som först trotsade förbudet att gå in på italienskt vatten och sedan tog beslutet att även gå in i Lampedusas hamn. Hon kom ner för landgången i sällskap med flera poliser och fördes bort i en bil. Den unga kvinnan riskerar att dömas till både böter och fängelse.

Flyktingarna och migranterna har förts till Lampedusas mottagningscenter. Flera EU-länder har sagt sig beredda att ta emot dem. Frankrike, Tyskland, Portugal, Luxemburg och Finland.

Italiens inrikesminister Salvini anklagar frivilligorganisationer för att vara delaktiga i smugglingen över Medelhavet och stängde för ett år sedan Italiens hamnar för att landsätta migranter, och har nyligen också förbjudit fartygen att gå in på italienskt vatten.

De senaste veckornas drama har följts noga av andra organisationer, som spanska Open Arms som tidigare också hade ett fartyg på Medelhavet. Fler säger sig beredda att straffas för att bistå flyktingar i sjönöd.

Förutom libysk kustbevakning finns i dag praktiskt taget inga andra krafter längre på Medelhavet, som räddar migranter från att drunkna.

Människorättsorganisationer riktar hård kritik mot EU för att överge människor och utlämna dem till hot, fara och död när de förs tillbaka till Libyen.