FORTSATT OENIGHET

Fortsatt oenighet om ny chef för EU-kommissionen

1:36 min

Senare i dag möts EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel i ett nytt försök att utse ny chef för EU-kommissionen efter Jean Claude Juncker.

Ledarna är fortsatt oeniga. Men nu tyder det mesta på att tysken Manfred Weber är ute ur leken. Här är Bryssel.

Det har bara gått några få dagar sen Manfred Weber från det bayerska kristdemokratiska partiet CSU hyllades och lovades helhjärtat stöd från sin partigrupp EPP för att bli ny kommissionsordförande.

Weber var Kristdemokraternas toppkandidat inför EU-valet. Och om inte han fick jobbet så skulle ingen annan få det heller, löd budskapet.

Men Weber har inte tillräckligt stöd, varken i EU-parlamentet eller bland medlemsländerna, där framför allt Frankrikes president Emmanuel Macron gått emot honom. Och nu sägs även Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som tidigare backat upp Weber, ha tagit sin hand ifrån honom.

Därmed är fältet öppet för andra kandidater.

EU-parlamentet som ska rösta om ny kommissionsordförande om två veckor kräver att den som nomineras ska ha varit toppkandidat och ställt upp i EU-valet. Och om EU:s ledare inte går med på det hotar ett öppet krig mellan institutionerna. Och då kan utnämningen av nya topposter dra ut på tiden.

Det ökar trycket på EU:s ledare och nu spekuleras i att Socialdemokraternas toppkandidat, holländaren Frans Timmermans, som i dag är andreman i Kommissionen, skulle kunna bli en kompromisskandidat.

I dag på förmiddagen ska Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk träffa gruppledarna i parlamentet, och regeringskällor som Ekot talat med tror att Timmermans kan få stöd av en majoritet.

Men Timmermans är en splittrande person i EU. Han leder EU:s arbete med det som kallas rättsstatens principer och har bland annat dragit Polen och Ungern inför EU-domstolen för brott mot EU:s demokratiska värderingar.

Inte oväntat tog igår de fyra så kallade Visegradländerna – Polen, Tjeckien, Ungern och Slovakien, i ett uttalande avstånd från Timmermans.

Så än så länge är alltså osäkert inför EU:s toppmöte som inleds i eftermiddag.