Kommentar & analys

Ramberg: Nya kolbitar väntar MP

1:40 min

Miljöpartiet kommer att dras in i flera svåra miljökonflikter med sin regeringspartner Socialdemokraterna de närmaste åren. Och partiet behöver vinna för att inte få en ny svekdebatt, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Trots att partiet fått storstryk i två val på mindre än ett år och tappat en tredjedel av sin väljarandel i både riksdagen och EU-parlamentet låter det nya språkröret Per Bolund ganska lättad. Partiet har inte bara överlevt en slitsam period, de gröna har dessutom fått behålla sin plats i regeringen.

Därmed finns det också gott om möjligheter att dra på sig nya svekdebatter. Två stora frågor knackar redan på Miljöpartiets dörr. Den ena gäller utbyggnaden av Preems raffinaderi i Brofjorden, den andra utbyggnaden av Arlanda flygplats.

Miljöpartiet motsätter sig bägge medan Socialdemokraterna är för. Arlandafrågan går inte att undvika, den ska regeringen ta ställning till. Miljöpartiets motstånd gör att frågan nu dragits i långbänk.

När det gäller Preems utbyggnad kan regeringen välja att se på när saken avgörs i domstol. Men Miljöpartiet har knappast råd att låta utbyggnad ske utan att göra motstånd. Skulle mark och miljö-överdomstolen ge grönt ljus till Preem kan regeringen ta över frågan och stoppa utbyggnaden. Då tvingas MP in i en strid med sin koalitionspartner.

Det är inte troligt att partiet kan vinna klara segrar i bägge dessa frågor men de behöver vinna tillräckligt mycket för att kunna försvara sitt deltagande i regeringen. Och de har framför allt ett politiskt behov av att visa att de kämpat hårt, även om det skulle sluta med att partiet blir överkört. De gröna har inte råd med fler kolbits-debatter.

En tredje symbolladdad fråga gäller slutförvaret av kärnkraftens högaktiva avfall. Den ska också beslutas av regeringen. Miljöpartiets ståndpunkt är att det inte finns någon säker förvaring av det avfall som enligt förslaget nu ska ligga 500 meter under jord i minst 100 000 år.  Partiets företrädare kan visserligen hävda att nu när vi - trots Miljöpartiets motstånd - ändå fått avfallet måste det tas om hand på något sätt. Men frågan är kontroversiell i miljökretsar och kommer inte att passera obemärkt.

Miljöpartiet har länge försökt ducka för den nygamla kärnkraftsdebatt som väcktes av Kristdemokraterna i senaste valrörelsen. De har förlitat sig på att kärnkraft är för dyrt för att bli ett realistiskt projekt.

Nu tycks partiet ändå ha bestämt sig för att ta sakdebatten och gå tillbaks till de traditionella argumenten mot kärnkraft. Även om utsikterna för ny kärnkraft i Sverige är små är det viktigt för partiet att vinna debatten om vem som står på klimatets sida. Dessutom skulle de kärnkraftsvänliga partierna kunna få majoritet i riksdagen efter nästa val och förändra spelreglerna på ett sätt som missgynnar de energislag Miljöpartiet vurmar för.