Kommentar & analys

Nordkoreakännare: Mötet i sig innebär ingen öppning

1:42 min

Om det plötsliga toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen får någon verklig betydelse är för tidigt att uttala sig om, det säger Benjamin Katzeff Silberstein, Nordkoreakännare och doktorand vid University of Pennsylvania.

Under söndagen möttes USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea.

– Det här i sig tror jag inte är en öppning, det var ett väldigt kort möte. Det kan leda till ytterligare ett nytt toppmöte, båda de här ledarna, USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, de tycker mycket om toppmöten. De tycker om strålkastarljuset för att det har positiva effekter för dem båda. Kanske främst för Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på hemmaplan, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

– Men så länge man fram till de här toppmötena inte kan utarbeta ett avtal som båda kan gå med på, när det gäller Nordkoreas nedrustning och att USA tar initiativ till att lätta på sanktioner, utan framgång i dessa nyckelfrågor – då spelar det ingen roll hur många gånger de träffas.

Kommer det bli någon framgång i frågan om sanktioner?

– Donald Trump har varit väldigt tydlig med att sanktionerna kan försvinna först efter att det finns ett konkret löfte om nedrustning.

Och ett sådant löfte finns ju inte?

– Nej, det finns inte. Och den fortsatt stora frågan är; vad är Nordkorea beredda att ge? De har aldrig gått med på att nedrusta kärnvapen. Det är ett missförstånd. Det Nordkorea har sagt är att de gått med på att inte producera fler interkontinentala missiler just nu.

– Det är också delvis en tolkningsfråga om vad Nordkorea och vad USA har lovat. Båda sidor uttrycker hela tiden att den andra parten har lovat mer än vad den egentligen har gjort. Så det är fortsatt väldigt komplicerat läge, säger Benjamin Katzeff Silberstein, Nordkoreakännare och doktorand vid University of Pennsylvania.