Arbetsmarknad

Regeringen inför intensivår för nyanlända

1:43 min

Regeringen ger arbetsförmedlingen i uppdrag att förbereda införandet av ett så kallat intensivår, som ska ge nyanlända bättre möjligheter att snabbt komma i arbete.

– En del nyanlända har väldigt goda förutsättningar att kunna jobba ännu mer intensivt med sin etablering och därmed komma ut snabbare på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Det var under förra årets Almedalsvecka som centerledaren Annie Lööf presenterade förslaget om ett intensivår – ett program för att snabbt få nyanlända i arbete, bland annat genom praktik och yrkesinriktad språkutbildning.

Förslaget blev sedan en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna, och ser nu alltså ut att bli verklighet.

Ylva Johansson ser inga problem med att det är just Arbetsförmedlingen, den myndighet som enligt samma överenskommelse ska reformeras i grunden, som nu ska förbereda intensivåret.

– Arbetsförmedlingen ska inte läggas ner, Arbetsförmedlingen ska reformeras och kommer fortsatt ha ansvar för etableringen av nyanlända, säger hon.

Programmet ska vara till för personer som har goda förutsättningar och är extra motiverade att ta sig in på arbetsmarknaden. Hur man ska avgöra vem som är lämplig kan Ylva Johansson inte svara på ännu.

– Det är ett av de uppdrag som ges till Arbetsförmedlingen nu, att utreda det och komma med förslag på hur man ska bedöma det. Det är inte alldeles enkelt.