Israels armé gick in i Betlehem igen

Den israeliska armén intog på måndagen åter Betlehem i vad som beskrivs som en begränsad operation för att jaga misstänkta palestinska terrorister.
Så står de där igen, de israeliska stridsvagnarna och pansarbandvagnarna, alldeles intill Födelsekyrkan i Betlehem. Mindre än tre veckor efter det att det långa dramat inne i kyrkan och runt omkring fick en fredlig upplösning har israeliska arméstyrkor på nytt ockuperat Betlehem. Israelerna införde utegångsförbud för stadens palestinska invånare tidigt på måndagen. De israeliska soldaterna grep flera misstänkta terrorister, bland andra den lokale befälhavaren för al-Aqsa-brigaderna, den väpnade grupp som är lojal med den palestinske presidenten Yassir Arafats politiska grupp al-Fatah. Under de senaste dagarna har den israeliska armén gjort upprepade, begränsade intrång, in i flera palestinska städer, inne i och runt omkring Tulkarm och Qalqiliyya. På den nordvästra sidan av Västbanken finns den israeliska armén också idag. Försvarsminister Benjamin Ben-Eliezer förklarade på måndagen att taktiken just nu är att genomföra smärre målinriktade operationer. Jag tror inte att vi kommer att återinta palestinska områden igen, om inte läget förändras, sade Ben-Eliezer. Han kritiserade också en judisk bosättarorganisation som på måndagen inledde en kampanj för att öka antalet bosättare i den centrala delen av den ockuperade Västbanken. De som försöker uppmuntra till ökad inflyttning av bosättare just nu kommer att få betala dyrt för det, det leder bara till flera palestinska självmordsdåd, sade den israeliske försvarsministern.
Lars Gunnar Erlandson, SR:s korrespondent, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".