Östros vill öppna för obehöriga elever

Regeringen föreslog på måndagen att elever som slutar grundskolan utan godkända betyg i svenska, matematik och engelska ändå ska få komma in på de nationella programmen på gymnasiet, och det individuella programmet som det ser ut idag ska avskaffas. På måndagen reagerade folkpartiet genom att lämna gymnasiekommittén i protest.
Det individuella programmet, IV, är idag det tredje största i gymnasiet - här går ungefär 15 procent av eleverna. De flesta är där för att de inte klarade godkänt i svenska, matematik och engelska i nian och inte fick gå ett nationellt program. Några har hoppat av från det vanliga gymnasiet till IV, men från nästa höst ska de flesta av eleverna på IV kunna gå ett nationellt, vanligt gymnasieprogram, även om de inte klarar de formella kraven. Skolan ska göra en helhetsbedömning av eleven och lägga upp en individuell studieplan, och eleven ska få extra stöd i de ämnen som behövs för att klara godkänt. Utbildningsminister Thomas Östros säger att meningen är att fånga upp de här elevernas lust att lära när de får läsa de kurser de själva vill. Behörighetsreglerna ska formellt finnas kvar, kanske måste de kringgås med hjälp av dispenser eller på annat sätt. Regeringen återkommer med ett lagförslag. – Många av eleverna tror jag kommer att försvinna bland alla de stora grupperna helt klart. Här har vi möjlighet att se varje elev eftersom det är mindre grupper och vi har mer specialutbildning, säger Håkan Stenhede, lärare på Porthälla gymnsasium i Partille. Förslaget att avskaffa det individuella gymnasieprogrammet får redan politiska följder. Folkpartiet hoppar av den parlamentariska gymnasiekommittén i protest mot sänkta kunskapskrav för att gå på gymnasiet. – Ja, det här att inbilla ungdomar att man klarar gymnasiet utan några förkunskaper, det är att lura ungdomarna, och går man in för den politiken då är man på så diametralt motsatt kurs från oss, så då har vi ingenting att bidra med, för närvarande, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.
Thomas Reckmann, Bengt Hansell och Stefan Winiger, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".