22 år sedan överlämnandet till Kina

Våldsam morgon i Hongkong – nya protester väntar

2:00 min

Det blev en orolig början på det årliga firandet av Hongkongs återlämnande till Kina för 22 år sedan. Redan i natt lokal tid hade demokratiaktivister försökt blockera tillfartsvägarna till området där den årliga officiella ceremonin hålls. Ett försök som övergick i sammandrabbning mellan polis och demonstranter.

Något tusental demonstranter, främst unga studenter, klädda i svart med skyddsmasker, hjälmar och paraplyer hade hela natten samlats runt det område där man den 1 juli varje år håller den så kallade flaggceremonin för att högtidlighålla Hongkongs återlämnande till Kina.

Bland dom Dawn Wong, född och uppvuxen i Hongkong, normalt boende i Göteborg. När demonstranterna med staket, monterade som plogar framför sig, försökte ramma polisavspärrningarna slog polisen tillbaka.

Med batonger, pepparspray och sköldar som tillhygge trycktes demonstranterna tillbaka. Många demonstranter fick lättare skador, men inga allvarliga har rapporterats.

Den här gruppen demonstranter har nu genomför en rad olika aktioner runt den lokala parlamentsbyggnaden de senaste veckorna, allt för att försöka påverka lokalpolitikerna i allmänhet och chefsministern Carrie Lam att skrota de lagförslag som skulle föra Hongkongs rättssystem närmare fastlandskina – och därmed utgöra ett hot mot yttrande-, press- och åsiktsfrihet.

Under dagen väntas fler pro demokratidemonstrationer – och även några smärre pro-Peking. Men de demonstrationer som snart startar här i Hongkong har tillstånd, en marschväg med början och slut, och kommer troligen inte att innebära några våldsamheter.