PROTESTER I HONGKONG

Hongkong: Demonstranter tar sig in i parlamentsbyggnad

1:43 min

Demonstrationerna i Hongkong har fått förnyat bränsle i och med årsdagen av överlämnandet från Storbritannien 1997.

Utrustade med paraplyer och färgglada skyddshjälmar har demonstranterna lyckats ta sig in i byggnaden där det lagstiftande rådet har sitt säte.

Årsdagen av Hongkongs överlämning från Storbritannien till Kina brukar uppmärksammas av grupper som vill slå vakt om stadens självständighet. Men den senaste månadens demonstrationer mot ett förslag som skulle möjliggöra utlämning av brottslingar till Fastlandskina ger dagen extra symbolisk vikt.

Redan under tidig morgon lokal tid samlades demonstranter inför en traditionsenlig ceremoni då både Fastlandskinas och Hongkongs flagga hissades. Till skillnad från tidigare år höll sig stadens högsta politiker, Carrie Lam, och hennes kollegor inomhus under ceremonin med hänvisning till "dåligt väder".

Kort efter det drabbade demonstranter samman med polis, och flera personer blev skadade.

Efter det har protesterna utspelat sig utanför byggnaden som hyser Hongkongs lagstiftande råd. Under flera timmar försökte demonstranter forcera byggnadens entré i skottsäkert glas med en sopvagn i metall som murbräcka. Efter åtskilliga försök gav dörren till slut vika och demonstranter har sedan dess tagit sig in byggnaden.

På tv-bilder syns hur hundratals demonstranter efter flera timmars forceringsförsök även lyckats ta sig förbi en metalljalusi som hindrade demonstranterna från att nå byggnadens inre. Kravallutrustad polis, som tidigare sågs på andra sidan entrédörren, verkar ha dragit sig undan.

Protestaktioner i Hongkong har pågått i flera veckor. Lagförslaget om utlämning har dragits tillbaka men protesterna har utvecklats till ett mer allmänt missnöje med Hongkongstyret och dess högsta politiker Carrie Lam.

– Vad som än händer kommer vi inte att tappa hoppet, säger den 22-årige demonstranten Jason Chan.

I ett tal i samband med ceremonin medgav Carrie Lam att de styrande behöver lyssna mer på Hongkongs invånare:

– Det som har hänt under de senaste månaderna har orsakat konflikter och dispyter mellan styret och invånarna. Det har fått mig att fullt ut förstå att som politiker måste jag vara mer medveten och bättre förstå människors känslor.

Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land — två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian, AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.