EU:s topp-poster

Ingen enighet i Bryssel

2:17 min

Efter en natt och förmiddag av förhandlingar avbröt EU:s stats- och regeringschefer sitt toppmöte vid lunchtid eftersom dom inte lyckats bli ense om vilka som ska få EU:s toppjobb, bland annat EU-kommissionens ordförande.
Ett stort misslyckande som skadar EU:s anseende, sade Frankrikes president Emanuelle Macron efter mötet.

- Vi har misslyckats, konstaterade Emanuelle Macron som såg pigg ut trots att han och de andra ledarna förhandlat hela hela natten och förmiddagen.

På bordet låg en paketlösning där posten som kommissionsordförande efter Jean Claude Juncker skulle gå till socialdemokraten Frans Timmermans från Nederländerna. Men att en socialdemokrat fick det åtråvärda jobbet rörde upp starka känslor i den konservativa kristdemokratiska partigruppen EPP och även ledare bland länder i Öst- och Centraleuropa vägrade acceptera Timmermans.

Posten som chef för Europeiska Rådet som leder stats- och regeringschefernas arbete skulle gå till bulgariskan Kristalina Georgieva, tyske Manfred Weber skulle bli talman i EU-parlamentet och liberala Margerete Vestager från Danmark bli utrikeschef.

Men förslaget fick inte tillräckligt stöd. Någon omröstning hölls heller aldrig. Det hade räckt med 21 länder för att få ett resultat, men Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade för konsekvenserna om man körde över motsträviga länder.

– Man måste anstränga sig att nå enighet annars kan det skapa splittring för lång tid framöver, sa Merkel.

Statsminister Stefan Löfven sa efter mötet att det nu är dags att tänka utanför boxen och komma upp med något nytt.

Ledarna gör nya försök imorgon när toppmötet återupptas kl 11.