Iranavtalet

Iran har brutit mot atomenergiavtalet

1:19 min

Idag berättade Irans utrikesminister via statlig iransk media att landet har överskridit de tidigare överenskomna lagernivåerna av låganrikat uran. Internationella atomenergiorganet, IAEA, som har inspekterat lagret på plats, bekräftar uppgifterna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kärnenergiavtalet skrevs under 2015 mellan Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, EU och Tyskland. Syftet var att minska Irans ambitioner att utveckla kärnvapen i utbyte mot lättade sanktioner.
Men för ett år sedan drog sig USA ur avtalet och har sen dess infört en mängd sanktioner mot Iran och både den militära spänningen och ordkriget mellan de båda länderna har trappats upp successivt.

Sen mitten av juni har Iran flaggat för att de är på väg att överskrida gränsen för tillåten mängd uran som det globala kärnavtalet satt upp om inte de länder som är kvar i avtalet skyddar dem från de amerikanska sanktionerna.

Trots att Iran nu brutit mot avtalet fortsätter Irans utrikesminister att uppmana länderna som är kvar att försöka rädda överenskommelsen.
Enligt den iranska statliga nyhetsbyrån IRNA säger han att Irans överträdelser är "möjliga att vända".