Misstänkt cancerrisk

Brandskum förgiftade bybornas vatten

2:06 min

Trots att det har gått 4,5 år sedan släckskum efter en villabrand förorenade vattnet i byn Hamre utanför Hudiksvall tvingas flera familjer fortfarande hämta sitt dricksvatten i dunkar.

– Det har känts fruktansvärt hela tiden. Man kan inte vistas någonstans bland folk utan att bli påmind, säger Kent Bodin.

Det var i januari 2015 som Kent Bodins villa totalförstördes i en brand och släckskum förorenade bybornas brunnar med PFAS - en kemikalie som bland annat misstänks kunna orsaka cancer.

Fortfarande 4,5 år senare tvingas flera familjer hämta sitt dricksvatten i dunkar. Anledningen är en långdragen rättsprocessen.

Mark- och miljööverdomstolen nu slagit fast att Hudiksvalls kommun har ett ansvar att utreda skadorna på brunnarna. Men domstolen uttalar sig inte om det ska utföras några åtgärder.

– Det handlar ju om vad som är rimligt att göra och vad som är möjligt att göra och det är det vi behöver fundera över, alltså vad blir vårt nästa steg, säger Bengt Friberg, kommundirektör i Hudiksvall.

Oavsett vad kommunens utredning kommer landa i så är Mark- och miljööverdomstolens dom principiellt viktig och vägledande för framtida rättsfall. Det i och med att den tydliggör att kommunen har ett ansvar om släckningsinsatser orsakar föroreningar.

– Den här typen av åtgärder alltså släckningsåtgärder kan ge upphov till att efterbehandlingsansvar uppstår. Alltså att man måste sanera efter att det har utförts en släckningsåtgärd, säger hovrättsrådet Johan Svensson.

Samtidigt pågår en annan rättsprocess där insatsledare åtalats för miljöbrott. I väntan på en lösning får byborna i Hamre fortsätta bära vattendunkar.

– Jag hoppas att kommun rättar till det här nu så vi kan få ett slut på det och börja leva som vanligt folk, säger Kent Bodin.