Kraftnät

Företag vill försäkra sig mot framtida elbrist

2:25 min

Brist på el i det svenska kraftnätet har gjort att flera företag inte har kunnat etablera sig eller expandera. Nu väljer bolag att försöka teckna el-avtal i förväg för att säkerställa att de kan starta upp sin verksamhet.

Elnätsleverantörerna Ellevio, EON och Vattenfall uppger att de inte kan leverera el till alla företag som vill etablera sig. Det har lett till att arbetstillfällen gått förlorade. Problemen finns framförallt i Stockholm, Mälardalen, Uppsala, Malmö och till viss del i Göteborg.

En förklaring till el-bristen är att produktionen av el minskat i flera städer till följd av ett beslut i vårbudgeten som gäller ökad beskattning av kraftvärmeverk. Samtidigt är kapaciteten för att föra över el genom landet i nuläget inte tillräckligt hög för att möta framtida behov.

Flera företag som är verksamma där problemen inte är lika stora försöker nu säkerställa framtida satsningar.

Gruvbolaget Nordic Iron Ore har tecknat ett avtal med det lokala elbolaget för att säkerställa att el kan levereras till den tilltänkta gruvan i Blötberget.

– Vi har tecknat avtal om att stå i kö så att vi kommer före eventuella andra anläggningar som också vill ha el i området. För det finns begränsningar över hur mycket el som kommer att kunna levereras, säger Lennart Eliasson är vd på Nordic Iron Ore.

Svenska kraftnät tittar på en utbyggnad av stamnätet för att öka kapaciteten men säger att det tar runt tio år att bygga en ny stamnätsledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista