Allt färre nya läkemedel på marknaden

Läkemedelsindustrin investerar mer och mer i forskning och utveckling av nya läkemedel, men trots det kommer allt färre preparat ut på marknaden till försäljning.
Idag kostar det runt 10 miljarder kronor att få fram ett nytt läkemedel och de blir alltså allt färre. 40 nya preparat kom ut på den europeiska marknaden i fjol och det blir inte lika många i år. Högre krav på mediciner Att allt färre läkemedel kommer ut på marknaden till försäljning kan enligt Tom McKillop, vd för den brittisk-svenska läkemedelskoncernen Astra Zeneca, bero på att mycket pengar har satsats på en ny teknologi som inte har blivit tillräckligt effektiv ännu. Förklaringen till att färre mediciner blir godkända tror Tom McKillop beror på att ländernas registreringsmyndigheter ställer högre krav på medicinerna. Preparaten ska till exempel testas på fler patienter. Satsar på färre läkemedel EMEA är den europeiska registreringsmyndigheten och enligt chefen Thomas Lönngren finns det inget givet svar på varför antalet nya läkemedel krymper. Han tror att det kan ha med globaliseringen av läkemedel att göra. Thomas Lönngren säger att koncentrationen av läkemedel kan leda till att företagen lägger ner ett antal kandidater och satsar på ett fåtal läkemedel för att klara de stora utvecklingskostnaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".