Irkutsk

Kraftiga översvämningar i Sibirien

1:31 min

Minst 13 personer har dött efter kraftiga översvämningar i Irkutsk-regionen i södra Sibirien och över hundra personer har förts till sjukhus.

– Jag lyckades hitta min militära legitimation, mitt pass, det allra viktigaste men resten av huset finns ingenting kvar av, säger Valentin Kozerov till den statsägda tv-kanalen Rossiya 1. I handen håller han två blöta papperslappar.

Det var för ungefär en vecka sen ett kraftigt regnoväder drog in över Irkutskregionen i södra Sibirien. 4000 hem svämmades över, broar rasade samman och över tvåtusen fick evakueras.

På tv-bilder syns hela byar ligga under vatten, samtidigt som räddningspersonal tar sig fram i båtar eller i helikoptrar för att rädda de som undkommit det.

Det är andra gången på kort tid som regionen drabbas av en naturkatastrof. Senast i maj rasade flera skogsbränder där och nu kraftiga översvämningar. Enligt Novaja Gazeta är det den största översvämningen sedan nederbördsmätningar startade för över 100 år sen.

Ryska försvarsdepartementet har lovat att bistå med över 2000 militärer. President Putin har lovat ekonomisk stöd till de som drabbats. Enligt uppgifter till flera medier har förnödenheter, såsom mat och rent dricksvatten börjat komma fram.