Efter 43 år

Kritik mot Sri Lankas vändning om dödsstraffet

2:05 min

På 43 år har ingen dödsdömd i Sri Lanka avrättats, men fyra män riskerar nu hängning efter att presidenten skrivit under dödsdomen.

FN och EU har reagerat över beslutet och vädjat om att inte åter börja verkställa dödsstraff i landet. Men president Maitripala Sirisena försvarar sitt beslut.

– Jag har redan skrivit under dokumenten så att dödsstraffen för de fyra kan verkställas, sa president Maitripala Sirisena till medier och la till att han hade i ett telefonsamtal med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres förklarat att detta var ett nödvändigt steg för att få stopp på drogproblemen i landet.

Sedan 1976 har dödsstraff i landet omvandlats till livstid i fängelse.

Sri Lanka har brottats med drogrelaterad brottslighet i många år. Men många av de som protesterar mot presidentens beslutet menar att det mer handlar om det kommande presidentvalet senare i höst. Att presidenten på detta sätt visar på en beslutsamhet och för att sätta fokus på något annat än bombdåden i påskas och på den misslyckade statskuppen i november förra året då han försökte avsätta premiärministern, Ranil Wickremasinghe, som själv säger att han inte stödjer återinförandet av dödsstraffet.

– Detta beslut går helt emot mitt partis policy och även de andra stora partierna i regeringskoalitionen, sa premiärministern till lokala medier.

Landets högsta domstol ska nu gå igenom beslutet och se om det kan verkställas eller inte.

EU har hotat med att dra tillbaka det bistånd Sri Lanka har genom den tullfrihet man åtnjuter av sin export till EU:s alla länder ifall landet åter börjar genomföra sina dödsstraff.