Ekot på plats

Lugnt i Hongkong efter stökig gårdag

1:06 min

Efter protesterna igår då demonstranter tog sig in i parlamentet rapporterar Ekots utsände i Hongkong om stor förödelse även om lugnet nu lagt sig.

– Det är otroligt rörigt, huset är illa sönderslaget. Inredning är utdragen och nedsprejad. Den skadegörelse som gjorts är omfattande, säger Martin Svenningsen, Ekots utsände på plats.

Hur reagerar människor runtomkring när sådant här händer?

– Det finns en slags kluvenhet, för det är många människor som på många sätt sympatiserar med de här demonstranterna. Det här är personer i 20-30-årsåldern som inte ser någon framtid, som är frustrerade över att de inte får göra sin röst hörd, och det förstår man även om det här att att ta sig in och slå sönder parlamentet inte var så lyckat.

Under dagen fortsätter upprensningsarbetet och det finns inte några planer på större nya demonstrationer.

– De källor jag har inne i demonstrationsgruppen säger att de inte har några planer för ögonblicket. Och de kommer nog inte göra något på ett tag, utan tänker att de måste ligga lågt, säger Martin Svenningsen, Ekots utsände i Hongkong.

Idag har det omfattande arbetet med att rensa upp startat, och Hong Kongs chefminister, Carrie Lam var tydlig i natt med att fördöma våldet..