Tortyr-anklagelser

Kuppanklagad militär död i Venezuela

1:52 min

En av de venezuelanska militärer som greps misstänkt för att ha konspirerat mot president Nicolas Maduro har avlidit efter bara några dagar i fängelse. Mannens död äventyrar framtiden för de samtal som förs mellan regeringen och oppositionen med Norge som medlare.

För tio dagar sedan la militärens fru upp en video på nätet där hon berättade att hennes man hade varit försvunnen i ett dygn. Hon sa att hon höll landets regim som ansvarig för hans försvinnande och hans säkerhet.

Kaptenen greps tillsammans med 12 andra personer, flera av dem nu aktiva eller förre detta militärer, anklagade för att ha planerat att genomföra en statskupp och mörda president Maduro, hans fru och flera andra högt uppsatta regeringsmedlemmar.

Enligt mannens advokat så var mannen frisk när han fängslades. Så pass frisk att han till och med ska försök fly genom att springa ifrån agenterna som skulle gripa honom.

Men det var en hel annan person som en vecka senare, i fredags, ställdes inför en domare, berättar kaptenens försvarsadvokat. Mannen kunde varken stå upp eller gå på egen hand och fick föras in i domstolen på en rullstol. Han visade också, enligt advokaten, tecken på att blivit misshandlad. Hans tillstånd var så dåligt att domaren beslutade att han skulle föras till sjukhus, där han senare dog.

Två personer, medlemmar i landets säkerhetsstyrkor, har gripits misstänkta för att ha vållat militärens död. Regeringen har fördömt händelsen och säger att den inte är inblandad i dödsfallet.

Men interimspresidenten, oppositionsledaren Juan Guaido köper inte den förklaringen och anklagar regeringen för att mördat kaptenen genom tortyr.

– Han utsattes för en vild och brutal tortyr. Det är inte första gången som vi anmäler den här sortens händelser i Venezuela, sa Juan Guiado i ett uttalande. Samtidigt som han kallat till protester mot regeringen på fredag.

Enligt källor till spanska tidningen El Pais, så har Guaido nu ställt in det möte som hans representanter skulle hålla med Maduroregeringen nu i veckan. Det kan innebära ett svårt bakslag för de krafter både inom- och utanför landet, som försöker lösa den politiska krisen genom dialog.