Tyska liberaler anklagas för antisemitism

Anklagelserna om antisemitism blir allt starkare mot det liberala partiet FDP i Tyskland, rapporterar SR:s korrespondent.
Det är ödets bistra ironi att FDP:s partiledare Guido Westerwelle befinner sig på officiellt Israelbesök när just anklagelserna om antisemitism haglar över partiet. Westerwelles stora problem heter Jörgen Möllemann, vice ordförande i partiet och ett ständigt orosmoln. Mölleman är känd för att vara frispråkig, egensinnig och en stark Israelkritiker. Hela våren under krisen i Mellanöstern har Möllemanns tydliga Israelkritiska linje och hans ofta drastiska ordval vållat FDP problem. Inte minst Mikael Friedman från det judiska centralrådet i Tyskland har anklagat Möllemann för antisemitism och för att han försvarar palestinsk terror, men det var när Möllemann svarade på anklagelserna med orden 'Sharon och Friedmann är själva skyldiga till den eventuella antisemitismen i Tyskland', det var då måttet var rågat. Att en högt uppsatt tysk politiker ger judar skulden för antisemitism. Det är något som nu upprör alla övriga partier och stora grupper inom FDP. Möllemann vill inte ta tillbaka vad han sagt, och i en krönika i vänsterpartiet PDS tidning Neues Deutschland på måndagen skriver han att valframgångarna för högerpopulister runt om i Europa är bara ett sätt för demokratin att befria sig från gamla höger-vänster-ståndpunkter. Med den texten sparkas han nu som krönikör från tidningen, och när FDP:s ordförande Westerwelle i en intervju säger att det gagnar demokratin om FDP tar över röster från höger- och vänsterextremister, då bemöts det med stark kritik från övriga partier. FDP har genom decennierna varit Tysklands viktigaste koalitionsparti, aldrig större än de stora blocken krist- respektive socialdemokrater, men ofta nödvändiga för att bilda majoritetsregeringar, än med högern än med vänstern. Efter de senaste dagarnas debatt är det svårt för övriga partier att tala om en koalition med FDP.
Gunnar Bolin, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".