Diskussioner pågår

Uppgift: Sydkorea vill skicka mat till Nordkorea

2:39 min

Enligt uppgifter vill Sydkorea i samarbete med FN skicka mat till Nordkorea. Hör Ekots Margita Boström om uppgifterna.

– Uppgifter från den Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap om att Sydkorea i samarbete med FN:s World Food Programme vill skicka ris till Nordkorea med start i redan den här månaden. Att skicka ris till NK är inget brott mot sanktionerna men hur riset ska levereras till NK kan bryta mot dem.

Sydkorea för diskussioner med USA om lättnader i sanktionerna kring just detta. Det sägs att ett underskrivet beslut kan komma under dagen eller imorgon. Det skulle i så fall bli första gången sedan 2010 som Sydkorea sänder egenproducerat ris till Nordkorea.

Varför kommer detta nu?

– Det lär vara en del i de nya kontakterna som togs runt den amerikanske presidenten Donald Trumps och den Nordkoreanske ledaren Kim Jong Un i helgen. Det är ett sätt att få igång samtalen igen, något som just Sydkorea är mycket drivande i. Att lätta lite i sanktionerna skulle kunna vara en öppning för vidare diskussioner kring Nordkoreas kärnvapenprogram.

Varför behöver Nordkorea hjälp med mat nu?

– Många har spått att det väntar en svår vinter med en dålig odlingssäsong på grund av torka. Dessutom har de drabbats av den afrikanska svinfebern så det har varnats för stor matbrist i Nordkorea, säger Ekots utrikesreporter Margita Boström.