Kongo-Kinshasa

Amnesty: Stoppa tvångsavvisning av illegala gruvarbetare

0:49 min

Senast idag måste illegala gruvarbetare lämna ett gruvområde i södra Kongo-Kinshasa annars kommer de att tvingas därifrån av soldater. Men Amnesty international kräver att regeringen stoppar de här planerna.

Kongo-Kinshasas regering har aviserat att de kommer att avlägsna de som illegalt bryter koppar- och kobolt i ett gruvområde i södra delen av landet om de inte senast idag lämnar området frivilligt.

Men Amnesty International kräver att regeringen stoppar planerna. Människorättsorganisationen hävdar att de 10 000 illegala gruvarbetarna, som enligt Amnesty bara försöker få inkomster för att överleva, riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter, om regeringen går vidare med planerna.

I södra Kongo ägnar sig dagligen tusentals personer, både vuxna och barn, åt olaglig brytning som sker under svåra och farliga förhållanden. De letar bland annat efter kobolt, en viktig komponent i batterierna i mobiltelefoner, elcyklar och elbilar.

I förra veckan dog ett fyrtiotal personer som arbetade olagligt när en gruva rasade samman i Kongo-Kinshasa. Landets inrikesminister lovade då att alla som vistades illegalt i det gruvområdet skulle avlägsnas därifrån och kallade de som omkommit i olyckan för tjuvar.