KD och SD i samtal om sjukvård och energipolitik

2:51 min

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ätit lunch tillsammans idag och diskuterat frågor där det som de uttrycker det "finns goda förutsättningar för gemensamt agerande".

– Det här var ett förutsättningslöst möte. Jag tycket det var angeläget att få lova att sitta ned själv med Jimmie Åkesson, sade Ebba Busch Thor om varför hon tog initiativ till mötet.

Det var i mars som Kristdemokraterna bytte hållning gentemot Sverigedemokraterna. Partiledaren Ebba Busch Thor sade då att KD ska kunna samtala även med SD i enskilda sakfrågor, för att få genomslag för sin politik eftersom alliansen på riksplanet är upplöst. Och idag har hon alltså - på sitt rum i riksdagen - ätit lunch med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, i sällskap med sina respektive stabschefer.

Utöver energi och sjukvård berördes också den parlamentariska migrationsutredningen, som nu ska börja arbeta, berättar Ebba Busch Thor.

- Där tycker vi lite olika i en del frågor.

Några nya möten är inte inbokade, enligt Ebba Busch Thor.

Ekot har sökt Jimmie Åkesson, utan resultat. Hans stabschef Mikael Eriksson säger i en skriftlig kommentar till Ekot att träffen var givande. ”Det är positivt att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än de före detta kollegorna i Alliansen.”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver på twitter att hon beklagar att Kristdemokraterna har tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. ”Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista