Nya namn i striden om EU:s toppjobb

2:29 min

Nya och nygamla namn dyker upp i striden om vilka som ska få toppjobben i EU.

Heta nu, i EU-ledarnas korridorspring på toppmötet i Bryssel, är tyska Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen och franska Christine Lagarde som chef för Europeiska centralbanken (ECB).

Enligt tyska tidningen Die Welt, sajten Politico och flera andra källor har EU-ledarnas "arbetsförmedlare", permanente rådsordföranden Donald Tusk, plockat fram von der Leyen, tysk försvarsminister, som lämplig kompromisskandidat i det pussel som ska läggas. Det ska bygga på en fransktysk kompromiss där den nuvarande chefen för Internationella valutafonden (IMF), Christine Lagarde, blir chef för ECB.

Nyhetssajten Politico Europe har snabbt fyllt på med diplomatkällor från Italien, Baltikum och Centraleuropa som förklarar att de länderna inte har något emot den konservativa tyska försvarsministern som ny bas för EU-kommissionen.

Övriga namn som flutit upp är Bulgariens tidigare premiärminister Sergej Stanisjev, ordförande för de europeiska socialdemokraterna, som talman i EU-parlamentet, den belgiske premiärministern och liberalen Charles Michel som ordförande för Europeiska rådet och den spanske utrikesministern Josep Borrell som EU:s höge representant i utrikespolitiken.

I så fall slipper östländerna gårdagens huvudfavorit: nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

– Frans Timmermans är otänkbar som ordförande för EU-kommissionen, var bland det första den tjeckiske premiärministern Andrej Babis sade när han anlände till toppmötet och en väntande förträff med sina kollegor från Polen, Ungern och Slovakien.

Men Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sade att de socialdemokratiska partierna står kvar vid att Timmermans ska leda kommissionen. Med EPP-kandidaten Manfred Weber som talman i parlamentet borde det kunna vara basen för en uppgörelse, säger han.

Efter ett möte mellan de socialdemokratiska företrädarna, däribland Sanchez och svenske statsministern Stefan Löfven, enades de om att trycka på för att de tre största partigrupperna i EU direkt ska sätta sig ner och förhandla fram en bred uppgörelse som kan läggas fram på toppmötet.

Stefan Löfven har fått mandat från riksdagens EU-nämnd att säga ja till en sådan uppgörelse, bekräftar ordförande Åsa Westlund (S) för TT.

Förhandlingar och överläggningar har pågått hela dagen. Till sist kom toppmötet i gång klockan 16.20 — drygt fem timmar försenat.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hittills misslyckats med att få till en kompromiss med Timmermans som kommissionsordförande och Weber som talman

– I dag tar vi oss an uppgiften med ny kreativitet. Men jag hoppas att alla inser att alla måste rucka lite på sina positioner om vi ska lyckas få till en lösning, säger Merkel på väg in till mötet.

Det finns inga klockslag angivna för när dagens toppmöte är tänkt att vara färdigt. Målet är ändå att få till ett paket före det att EU-parlamentet i morgon ska välja en ny talman.

De fem uppdrag som finns med i pusslet som ska läggas är talmansposten i parlamentet, ordförandeposten i EU-kommissionen, ordförandeposten i Europeiska rådet, chefsposten för Europeiska centralbanken samt jobbet som EU:s höga representant i utrikesfrågor. Ledarna laborerar även med en sjätte post, som förste viceordförande i kommissionen, för att lättare kunna få ihop matematiken.

EU-ledarna söker en mix av olika politiska läger, balans mellan män och kvinnor, små och stora länder och länder från olika delar av unionen. Det antas vara nödvändigt för att tillräckligt många ska tycka att det är en bra kompromiss.

– Vi får titta på alla möjliga varianter naturligtvis, både partier på olika positioner, men också namn. Det är vår skyldighet. Vi har ett ansvar att lägga fram ett förslag, sade statsminister Stefan Löfven i går.